Ansiktslyft


Ansiktslyft. Alla människor åldras och vi gör det på olika sätt och med olika inställning. Vissa är helt bekväma med att bli äldre och få lite rynkor och ser det som en markör på det liv som de har levt. Andra är rädda för att se ”gamla” ut och gör allt för att undvika rynkor. Vissa gör till och med kirurgiska ingrepp genom ett ansiktslyft.

Huden och andra vävnader i ansiktet genomgår förändringar när man blir äldre. Några av dessa förändringar är att underhudsfettet tunnas ut och muskler töjs ut vilket resulterar i att det uppstår rynkor och veck i huden. Redan i 30-årsåldern kan några av dessa förändringar börja synas.

Hur man upplever att åldras är som sagt förstås individuellt. Alla människor åldras på olika sätt och det är många faktorer, både ärftliga och levnadsmässiga, som spelar in.

Det vanligaste när det gäller ansiktslyft är att patienten upplever att ansiktet ser trött och hängigt ut. I 50-60-årsåldern är det många kvinnor och män besvärade av bullighet och häng vid käklinjen. Detta är den absolut vanligaste orsaken till att män och kvinnor börjar få upp intresset för en ansiktslyftning. De flesta ansiktslyft som utförs har en mycket positiv verkan på just detta häng.

En ansiktslyftning görs även för att föryngra partiet nedanför ögonen och för att få bort de djupa fåror som så ofta bildas från näsvingarna nedåt mot mungiporna. Däremot är det svårt att påverka de mindre rynkorna runt munnen genom ett ansiktslyft. Dessa linjer kan man åtgärda på andra sätt med exempelvis Botox.

En ansiktslyftning kan gå till på många olika sätt. På vissa kliniker gör kirurgerna ett så kallat minilyft som inte är lika omfattande som ett vanligt ansiktslyft. Resultatet av ett miniansiktslyft blir tyvärr sällan speciellt bestående.

Det som gör att det inte är lika effektivt som ett vanligt ansiktslyft är att ett minilyft inte tillåter att kirurgen korrigerar slapp hud som sträcker sig ner mot halsen eller överskottshud i form av veck från näsan ner mot munnen. Vissa kirurger utför en så kallad djup ansiktslyftning vilket i praktiken innebär att den ytliga halsmuskeln lossas och sträcks.

Det finns även något som kallas för mellan-ansiktslyft, vilket går till så att kirurgen använder sig av titthålskirurgi från munhålan eller från tinningen. Detta görs främst på patienter som vill utföra ett ansiktslyft i mellan-ansiktet för att de har tydliga åldersföränringra.

Det är väldigt viktigt att du talar med din kirurg ordentligt vid konsulationsmötena så att du verkligen förklarar vad du vill uppnå med ditt ansiktslyft. Här diskuterar du vilka förväntningar du har på ditt ansiktslyft och se även till att ställa alla frågor du har. Det är otroligt viktigt att du får ärliga svar från din kirurg och att du känner ett förtroende för denne.

Under ett konsulationsmöte bedöms även ditt ansikte och din allmänna hälsa. Något kirurgerna tittar extra noga på inför ett ansiktslyft är hur din hårkvalitet ser ut i tinningarna då det är här snittet för ditt ansiktslyft kommer att läggas.

Inför ett ansiktslyft informeras du om att inte röka då det blan annat kan försämra din ansiktes förmåga att läka såren efter ett ansiktslyft.

Själva operationen för ett ansiktslyft görs med lokalbedövning och lätt narkos. Snittet läggs framför och bakom öronen, i håret och slutligen ovanför öronen. Sedan frigörs hud från den underliggande muskelaturen och sträcks sedan. Man skär därefter bort överflödig hud.

Efter ett ansiktslyft är ansiktet uppsvullet under en tid och många känner även viss värk. Det är viktigt att vila ordentligt i några veckor.