Botox


Botox. Det har varit mycket tal om Botox under de senaste åren. Skräckbilder har figurerat inom media på kändisarna vars Botox-ingrepp gick snett. Botox är vanligare än vad man tror och på de flesta patienterna så syns inte ett Botox-ingrepp mer än att patienten får en slät och fin hy.

Vad många kanske inte vet är att Botox är ett läkemedel som använts inom sjukvården i över 20 års tid. Innan man började använda Botox för så kallade skönhetsingrepp så använde man det till att behandla sjukliga muskelanspänningar och det gjorde man genom att blockera signalen mellan nerv och muskel.

Idag används Botox även för estetiska behandlingar för att försvaga muskler i ansiktet och därigenom minska andelen rynkor i ansiktet. I ansiktet arbetar läkarna med ytterst små doser vilket resulterar i att muskeln försvagas exakt så mycket som behövs för att släta ut rynkan men på samma gång behålla spänsten och mimiken i ansiktet. När man talar om Botox i en estetisk bemärkelse så går ämnet även under namnet Vistabel.

Botox kan användas för att behandla olika typer av rynkor. Både tvärgående rynkor i pannan, argrynkan mellan ögonbrynen och för de mindre skrattrynkorna kring ögonen. Många tycker att huden på ögonlocket hänger ner och får ansiktet att se trött ut. Detta kan även en Botox-kur korrigera genom att göra ett ögonbrynslyft och därigenom öppna upp blicken.

Man använder även Botox när man behandlar så kallade näsrynkor, rynkorna kring munnen och de rynkor som går från munnen som brukar göra att ett ansikte ser argt ut. Även vid läppförstoringar används Botox för att lyfta upp läppens konturer och ge en mer formad och plutig mun.
Förutom ansiktet så används Botox på halsen och för att behandla en rynkig urringning.

Annan kuriosa är att Botox faktiskt minskar spänningshuvudvärk. Huvudvärken beror ofta på en muskelspänning i tuggmuskler, pannmuskler eller nackmuskulatur. Botox minskar denna anspänning i musklerna. Många som lider av spänningshuvudvärk blir av med problemen efter en behandling med Botox men tyvärr fungerar inte behandlingen på alla patienter.

Vad Botox gör konkret är att substansen blockerar impulsen från nerven till de små ansiktsmusklerna, de som annars orsakar dess linjer och rynkor. Botox gör alltså musklerna i ansiktet slappare och de kan inte sammandras. Efter en behandling med Botox blir huden slätare och mjukare. De muskler som inte har behandlats med Botox påverkas inte. Botox får muskulaturen att slappna av och det går att se resultat redan den första veckan efter behandlingen.

Botox kan också användas för att behandla onormalt kraftig svettning i armhålor och handflator. Effekten efter en Botox-behandling varar normalt i 3-6 månader för behandling av rynkor och 7-15 månader för behandling av svettning.