Bröstförstoring


Bröstförstoring. En bröstförstoring är i dag ett av de vanligaste kirurgiska ingreppen i Sverige. En bröstförstoring görs i syfte att förstora eller förändra formen på en kvinnas bröst. Vanligtvis kan man säga att en bröstförstoring görs för att uppnå en bättre generell symmetri med resten av kroppen, många kvinnor upplever att deras bröst är ”för små”. Eller så genomförs bröstförstoringen för att återställa bröstens form efter en graviditet eller viktnedgång.

Många kvinnor genomgår även en bröstförstoring för att jämna ut symmetrin mellan de två brösten då de kan vara oproportioneligt formade.

Det görs även många bröstförstoringar för att förbättra formen på bröst som blivit slappa och hängiga. En annan orsak till att kvinnor genomför en bröstförstoring är att de vill återskapa brösten efter en bröstcancerbehandling.

Det går att förstora en kvinnas bröst med en eller flera behåstorlekar genom att operera in bröstimplantat bakom de vanliga brösten.

Vad som är väldigt viktigt att tänka på innan du genomför en bröstförstoring är att den gott och väl kan förbättra ditt utseende och självförtroende, men den kommer inte nödvändigtvis att leda till att andra människor behandlar dig annorlunda eller att du blir lycklig. De som är bäst lämpade för en bröstforstoring är de som är ute efter en förbättring av sitt utseende snarare än perfektion. Du bör vara vid en god fyskisk och mental hälsa och ha realistiska förväntningar på din bröstforstoring för att vara en passande kandidat för en operation.

Innan du bestämmer dig för att göra en bröstförstoring bör du föra en ingående diskussion med din kirurg och överväga olika kliniker för att hitta den kirurg som du länner dig mest trygg med. Det gäller att ställa så många frågor som möjligt innan din operation så minskar risken för missförstånd och att du blir besviken i efterhand.

Några beslut du måste ta innan du genomför en bröstförstoring är om du ska placera implantaten framför eller bakom den stora bröstmuskeln. De fördelar som finns om du väler att placera implantatet framför bröstmuskeln är att du upplever mindre obehag efter själva bröstförstoringen. Du kommer att uppleva en mindre svullnad och du kommer heller inte uppleva att implantaten flyttar sig när du tränar exempelvis. Att implantaten ändrar läga upplevs som väldigt obehagligt och därför rekommenderar man att kvinnor som tränar mycket bör operera in inläggen framför bröstmuskeln. För att göra en bröstförstoring och placera inläggen framför bröstmuskelaturen krävs att patienten har tillräckligt mycket med bröstvävnad och fett i kroppen.

De fördelar som finns att genomföra en bröstförstoring där inplataten placeras bakom bröstmuskelaturen är att det då finns mer vävnad mellan mellan bröstimplantaten och huden. De stör inte heller en mammografiundersökning.

Du bör även välja vilken typ av implantat du vill ha. I dag finns det tre olika typer att välja bland när du gör en bröstförstoring, silikon, silikongel (så kallade geléhallon) eller koksalt.

Det finns olika former på bröstimplantat som du måste välja mellan när du ska genomgå en bröstförstoring. De kan ha en rund eller droppformat utformning. Sedan måste du även bestämma vilken storkel du ha på dina implantat. Detta är såklart den mest omdiskuterade frågan när det gäller bröstforstoringar. Vanligt är implantat på 200-600 milliliter. Storleken på implantaten när det gäller en bröstförstoring är ett ytterst individuellt val.