Bukplastik


Bukplastik. I Sverige är bukplastiken den tredje vanligaste sorten av så kallad estetisk kirurgi. Men en bukplastik genomför man oftast inte bara för att göra magen stramare oh snyggare utan för att ingreppet ger många funktionella resultat och lindrar en rad olika besvär.

Om du har gått ner mycket i vikt under en period eller genomgått en fettsugning så händer det ofta att man får ett stort hudöverskott. För i vissa fall återgår inte huden på magen till sin ursprungliga storlek. Detta kan även ske efter en graviditet eller som nämnt tidigare, vid en kraftig viktminskning. Vad detta beror på är att huden har tänjts ut väldigt mycket och att huden inte har samma elasticitet som tidigare. Detta kan orsaka en rad problem som dok kan åtgärdas med en bukplastik.

Ett besvär som en bukplastik kan lindra är eksem och andra funktionella besvär. Ofta kan personer som lider av hudöverskott över buken känna sig besvärade när de ska hitta kläder som passar eller känna obehag när de ska sporta då hudöverskottet ofta är i vägen.

Vad som även motiverar en bukplastik är att den kan återställa bukmuskler som glidit isär och som inte återgått till sitt ursprungliga läge. Ett ökat midjeomfång kan alltså bero på att bukmusklerna praktiskt taget glidit isär.

En bukplastik kan allstå återskapa den ursprungliga formen av magen och buken genom att strama upp bukmuskulaturen och huden.

Bukplastikoperationen görs genom att ett snitt från kanten av pubisbehåringen och vidare ut mot höften lossar huden från underlaget och överskottet tas. Bukplastiken gör alltså att huden draperas om.

Om du har ett stort överskott av hud på buken så flyttas även din navel under en bukplastik. Om överskottet är av mindre skala så räcker det oftast med en så kallad nedre bukplastik där naveln inte behöver förflyttas.

Vanligtvis tar en bukplastikoperation cirka två timmar. Under en bukplastik är patienten nedsövd under narkos och man stannar kvar på kliniken över natten så att läkarna ska kunna se att patienten klarar sig utan komplikationer.

Två veckor efter en bukplastik så gör patienten ett återbesök där man kontrollerar buken och tar bort stygnen.Efter en bukplastikoperation måste man bära en maggördel under både dagen och natten. Läkarna rekommenderar inte att kombinera en bukplastik med en fettsugning så detta ökar risken för komplikationer. Det kan dock vara möjligt att genomföra båda ingreppen vid två olika tillfällen.