Estetisk tandvård


Estetisk tandvård är ett samlingsnamn för flera typer av ingrepp. Det finns många olika aktörer på marknaden som erbjuder estetisk tandvård. Skulle du ha något som du vill rätta till beträffande dina tänder så ska du ta dig tid att jämföra olika tandläkare. Om du vill rätta till oregelbundna tänder, mellanrum, avslagna tänder eller missfärgningar kan porslinslaminat vara något för dig. En annan typ av estetisk tandvård är tandköttskorrigering. En tandköttskorrigering ger dig ett vackert leende. Tandköttskorrigering kan användas tillsammans med laminat.

En annan vanlig form av estetisk tandvård är blekning. Metoden har under den senaste tiden kommit att bli mycket populär. Blekningen syftar till att ge vitare tänder. I somliga fall kan du få upp till 10 nyanser vitare tänder av en tandblekning. Tandblekning är form av estetisk tandvård som har få biverkningar och anses vidare vara en av de mest prisvärda produkterna inom den kosmetiska tandvården. En tandblekning kan gå till på två olika sätt. Antingen kan du bleka dina tänder hos din tandläkare, eller så kan du göra det hemma. Om du väljer att bleka dina tänder hemma så är det mycket viktigt att du noga följer de instruktioner som du fått.

En tandblekning får bort missfärgningar. För att helt förändra färgen på dina tänder kan du skaffa så kallade skalfasader. Med dessa kan du också ändra formen på dina tänder. Air-flow är också en typ av estetisk tandvård som man använder för att få bort ytliga missfärgningar på tänderna. Metoden fungerar så att små saltkorn och vatten blästras med högtryck på tänderna. Denna typ av estetiska tandvård kan emellertid inte få bort de missfärgningar som trängt djupt in i emaljen. Behandlingsformen Air-flow bör också upprepas ett par gånger per år för att resultatet ska bibehållas.

Vi tandreglering så förflyttas dina tänder på ett sådant sätt att de ser så naturligt positionerade ut som möjligt. Det är vanligt att ungdomar för tandställning för att tänderna ska regleras. Vidare finns det en teknik som heter Invisalign. Denna estetiska tandvårdsteknik innebär att man tillverkar plastskenor som är genomskinliga, vilka man har på tänder dygnet runt. Ett efter par veckor byter man till en skena som ser något annorlunda ut och undan för undan regleras tänderna. Processen fortsätter till det önskade resultatet har uppnåtts. Denna teknik lämpar sig dock inte för komplicerade tandregleringsfall. Skulle det röra sig om komplicerad tandreglering så kan den konventionella reglering kompletteras med kirurgi.

Compositefyllningar är också något som hör till den estetiska tandvården. Composite är en plats som är utfylls av fillerpartiklar och limmas till tanden. Det finns flertalet fördelar med composite. Då den limmas mot tanden så behöver man inte borra mer än nödvändigt. Därmed kan man spara tandsubstans. Eftersom composite finns i flera färger och nyanser så kan fyllningen göras på ett sådant sätt att den ser naturtrogen ut.