Kontaktlinser


Kontaktlinser. Många personer i Sverige i dag använder kontaktlinser istället för att använda glasögon. En kontaktlins är en lins som fästs på ögat just för att ersätta glasögon. Det har även blivit allt vanligare med färglinser, det vill säga kontaktlinser med en annan färg än en persons ursprungliga ögonfärg. Dessa kontaktlinser används för kosmetiska ändamål och har oftast ingen styrka.

För att få ett par kontaktlinser i Sverige i dag behöver man ett recept från en optiker. Men under de senaste åren har det blivit allt vanligare med nätbutiker som endast kräver att kunden intygar att han eller hon har ett recept på kontaktlinser från sin optiker.

De allra första kontaktlinserna som kom var hårda linser. På många ställen runt om i världen så använder man sig fortfarande av hårda kontaktlinser som sägs vara bättre för ögonen. Hårda kontaktlinser används bland annat i USA, Tyskland och Storbritannien medan de flesta i Sverige använder sig av mjuka kontaktlinser.

Förr så rengjorde man kontaktlinserna genom att de kokades i en saltlösning. Idag består linsvätskan av saltlösningar och desinfektionslösningar. Om man använder mjuka kontaklinser måste man byta ut dem regelbundet. Det finns både mjuka kontaklinser som man byter ut varje halvår men även månadslinser och endagslinser.

Även inom området för kontaktlinser så kan man skönja olika trender. En typ av kontaktlins som har blivit väldigt populär är silicon-hydragellinsen som även går under namnet dygnet-runt kontaktlinsen. Dessa kontaktlinser kan man bära i en månad i sträck, både under dagen och natten. Det kan vara ganska skönt att slippa tänka på att behöva ta ur kontaktlinsen innan man går och lägger sig.

Kontaktlinser kan idag korrigera de flesta synfelen, faktiskt fler än vad som går att korrigeras med ett par glasögon. Det går att använda kontaktlinser för att korrigera de vanligaste synfelen som närsynthet och långsynthet. Även brytningsfel och åldersynthet går att återställa med kontaktlinser.

Vad som har blivit väldigt populärt är de kosmetiska kontaktlinserna, det vill säga de som används för att till exempel byta ögonfärg eller tillsätta blänk i ögonen. Det finns även kontaktlinser som döljer kosmetiska defekter i ögonen.