Laserkirurgi / Laserbehandling


Laserkirurgi / Laserbehandling.
Laserkirurgi och olika typer av laserbehandlingar har blivit allt vanligare bland den svenska befolkningen och det är inte längre enbart de rika och förnäma som unnar sig laserkirurgi. Det finns många olika typer av laserkirurgi. På många kliniker används laserkirurgi för behandlingar som hårborttagning, mot acne och synliga kärl, mot rynkor och åderbrock och även mot håravfall.

I dag finns det även möjlighet att genomgå en laserbehandling för att ta bort tatueringar.
En annan typ av laserbehandling är LASIK som är en behandling för ögonen där permanenta synfel som närsynthet och långsynthet kan återställas. LASIK verkar då som ett par linser eller glasögon. Biverkningar efter den här typen av laserbehandling drabbar cirka fyra procent av patienterna. Torra ögon, ljuskänslighet och dubbelseende är de vanligast förekommande biverkningarna efter en laserbehandling på ögonen.

Många läkare menar att laserkirurgi och laserbehandlingar har många fördelar. Ärren blir mer diskreta än vad de blir efter ett vanligt kirurgiskt ingrepp, laserkirurgi ger inte upphov till några blödningar och efter en laserbehandling får patienten inga stygn. Ärren som blir i ansiktet är praktiskt taget helt osynliga.
En annan fördel med laserkirurgi är bredden på användningsområdena. Laserkirurgi och laserbehandlingar används för att ta bort födelsemärken, för att avlägsna hudflikar, ta bort leverfläckar och vårtor, acneärr etcetera.

När du kontaktar en klinik som utför laserkirurgi kommer de först att bedöma vilken typ av hudförändring du har eller hur födelsemärket du vill avlägsna ser ut. Detta görs för att bedöma om laserkirurgi eller en laserbehandling är det ultimata för just dina hudproblem då det ibland kan vara bättre att operera. Många laserkirurgikliniker utför även canceranalys.
Vissa laserkirurgikliniker utför även annan typ av laserbehandling nämligen så kallad laserslipning. Laserslipning innebär att det allra yttersta lagret av hud slipas och effekterna blir att åldrad, ärrad och rynkig hud slätas ut.

Laserslipning är en typ av laserbehandling som har visat sig vara mycket effektiv för att behandla rynkor kring ögonen och på överläppen. Om det är ett litet område som patienten vill få laserslipat så används enbart en lokalbedöving. Om det däremot handlar om hela ansiktet så sövs patienten ner och laserbehandlingen utförs under narkos.
Det tar cirka en och en halv vecka för huden att läka efter en laserslipning och därför behöver man ofta vara borta från jobbet i två veckor.

Det finns olika typer av laserbehandlingar passar för olika typer av problem. IPL som står för intensivt pulserat ljus är en vidareutveckling av lasertekniken och används bland annat för permanent hårborttagning eller för att ta bort ytliga blodkärl och pigmentflcäkar.
Laserkirurgi används även vid vissa typer av intimbehandlingar som behandling av exempelvis ofarliga könssjukdomar.