Plastikkirurgi


Plastikkirurgi har blivit ett allt vanligare begrepp under de senaste åren och ett plastik- kirurgiskt ingrepp har kanske även blivit mer allmänt accepterat. Förr var det endast de rika och fåfänga som utsatte lade sig under kniven för en plastikkirurgisk operation, medan det idag är folk från alla kategorier som lägger ner pengar på plastikkirurgi.

Det görs i dag cirka 25 000 plastikoperationer om året i Sverige och 85 procent av dessa görs på kvinnor. Men för varje år så ökar männens plastikkirurgiska ingrepp i takt med att skönhetsmarkanden mer och mer riktar in sig på männen.

När man hör ordet plastikkirurgi tänker många först och främst på den typen som är mest uppmärksammad. De så kallade skönhetsingreppen eller den estetiska plastikkirurgin. Under denna kategori faller operationer som bröstförstoring och ansiktslyft in. Det allra vanligaste ingreppen är de som görs för att föryngra en person. Många menar att estetisk plastikkirurgi är lika naturligt som att hålla sin kropp i god fysisk form och hälsa.

Men till plastikkirurgin hör även de rekonstruktiva ingreppen. Det vill säga de som görs för att återställa en persons utseende efter exempelvis en olycka. Plastikkirurgi används ofta efter brännskador, men även på en person med medfödda defekter. Även efter en tumör är det vanligt att man använder sig av plastikkirurgi för att återställa en persons yttre.

Vad som är viktigt innan du bestämmer dig för att genomgå ett plastikkirurgisk ingrepp är att ta reda på så mycket information som möjligt ifrån olika håll. Det är viktigt att tala med olika läkare som sakligt och opartiskt kan ge dig svar på de frågor du har om plastikkirurgi. Det är även viktigt att läkaren bedömer patienten individuellt och att du som patient känner en tillit till din kirurg.

Ju fler frågor du ställer innan plastikkirurgin, desto mindre är risken att du blir besviken i efterhand. Det är förstås aldrig bra att gå in med inställningen att allt kommer bli perfekt efter en plastikkirurgi och att operationen kommer att lösa alla problem. Med en sund och realistisk inställning får du bäst resultat på din plastikoperation.

De allra vanligaste plastikkirurgiska ingreppen i Sverige idag är bröstförstoring, fettsugning, bukplastik, ögonlocksplastik och näsplastik.