Silikonbröst


Silikonbröst. En av de vanligare skönhetsingreppen idag är att man förstorar brösten genom att operera in silikon. Det kemiska ämnet silicium är ett ämne som är vanligt förekommande i naturen och gestaltar sig både som glas, sten och sand. Silikon är en tillverkad substans som bland annat innehåller silicium och syre. Silikon är alltså ett artificiellt framkallat ämne som kan vara både fast, flytande eller när man talar om silikonbröst, förekomma som gelé.

Det har visat sig genom åren att silikon är det ämne som anpassar sig bäst inuti en människas kropp. Förutom i medicinska sammanhang så används silikon vid förberedelser av mat. Vad många inte vet är att alla människor har lite silikon i sina kroppar.

Det går inte att skilja det naturliga silikonet från den typ av silikon som används när man opererar in silikonbröst. Silikon opereras in i brösten på främst kvinnor men även transsexuella. Att skaffa silikonbröst behöver inte alltid vara ett skönhetsingrepp eller en så kallad estetiskt operation. Många kvinnor genomgår i dag behandlingar av bröstcancer. Efter en bröstcancerbehandling är det många som väljer att rekonstruera ett eller båda brösten med hjälp av silikon.

Silikon är en materia som man faktiskt använder sig allt mindre av, även om det fortfarande är väldigt vanligt. Det förekommer allt oftare att man istället för att operera in silikon i brösten använder sig av saltvatten. Många anser dock att silikonbröst ger en mer naturlig känsla och att en person med silikonbröst har ett mer naturligt utseende än en person som har ett saltvattenimplantat.

Det finns olika sorters implantat man kan välja bland när det gäller silikonbröst. Det gäller till exempel att bestämma sig för vilken storlek på silikonbrösten man vill ha. Vill man ha mycket ”push” eller kanske lite mindre, vill man ha en high, medium eller low profile. Dessa olika graderingar på silikonbrösten indikerar storleken och formen. Det gäller alltid att utgå ifrån hur brösten såg ut innan operationen. Är de platta upptill så väljer de flesta de så kallade high profile, då kommer silikonbrösten att stå ut lite mer. Det blir ungefär samma känsla som att ha på sig en push-up behå.

Det finns olika alternativ när det gäller att placera silikonet över eller under bröstmuskeln. Även detta val är beroende av hur mycket bröstvävnad man har från början. Har man väldigt små bröst innan så läggs oftast silikonet in under bröstmuskeln. Har man däremot lite mer bröstvävnad är det vanligaste att silikonet läggs över bröstmuskeln.

Innan du beslutar dig för att operera in ett par silikonbröst så gäller det att du verkligen har tänkt ut beslutet noggrant och är välinformerad om riskerna. Se till att få alla dina frågor besvarade angående riskerna med silikonbröst av din doktor innan operationen. Det är viktigt att du talar med olika läkare för att känna dig mer trygg över ditt beslut. Det kan även vara bra att ha en nära person som stöd innan och under du genomför din silikonbröstoperation.

Din läkare bör även ge dig en skriftlig version av all information som även bör inkludera information om silikonimplantaten från producenten. Det är mycket viktigt att du närmare bekantar dig med de risker som just din silikonbröstoperation kan innebära.