Skönhetsoperationer


Skönhetsoperationer. Det genomförs i Sverige idag 25 000 skönhetsoperationer m året och detta är en siffra som ökar i takt med mediernas och samhällets fokus på det yttre. Många anser att det är viktigt att se ung och pigg ut länge och allt fler väljer alltså att genomgå någon typ av skönhetsoperation. Än så länge är det kvinnorna som står för majoriteten av skönhetsoperationerna. Endast 15 procent av alla skönhetsoperationer görs på en man. Men även denna siffra ökar för varje år då det under senare år även fokuserats på mäns yttre.

Skönhetsoperationer kallas även för estetisk kirurgi och har som yttersta syfte att förbättra en persons utseende. Vissa gör ett ingrepp för att de har medfödda defekter, andra vill föryngra eller förbättra sitt utseende.
De vanligaste skönhetsoperationerna i Sverige idag är bröstförstoring, fettsugning, bukplastik, ögonlocksplastik och näsplastik. Men många genomgår även ansiktslyft, hakplastik eller läppförstoringar.
Många skönhetsingrepp behöver heller inte en omfattande operation utan kan utföras med exempelvis laser.

Det är viktigt att man innan en skönhetsoperation överväger olika alternativ och talar med kirurger från olika kliniker för att få en sådan ärlig och rättvis bild som möjligt. Det är väldigt viktigt att du som patient känner att du kan anförtro dig till din kirurg och att du verkligen talar om vilka förväntningar du har på din skönhetsoperation. Ställ många frågor och se till att få så ärliga svar som möjligt. Ju mer du tar reda på innan din operation, desto mindre är risken att du ska bli besviken i efterhand.
Det är även bra att tala med personer som genomgått en liknande skönhetsoperation för att få tips och råd. Idag finns det många forum på internet där du kan diskutera skönhetsoperationer och få vägledning. Kom ihåg att en skönhetsoperation aldrig ger några garantier och att upplevelsen är ytterst individuell.