Tandblekning


Tandblekning är idag mycket vanligt och väldigt populärt bland en stor del av den svenska befolkningen. Tandblekning i sig är en metod som man använder sig av för att göra estetiska förbättringar på emaljen. Idag är det inte bara personer med missfärgningar och gula tänder som väljer att göra en tandblekning, utan även personer med ”vanliga” tänder som endast vill ha ett vitare och fräschare leende.

Men den vanligaste orsaken till att man väljer entandblekning är missfärgade tänder. När man gör en tandblekning använder man sig av väteperoxid som tränger in genom tanden. Sedan oxiderar de ämnen som gett upphov till missfärgningarna på tanden.

Det finns två olika typer av tandblekning. Dels skenblekning som man kan göra själv hemma och sedan en annan sorts blekning som sker hos tandläkaren.

Det är alltid bra att tala med en kunnig tandläkare innan du bestämmer dig för en tandblekning. Under de senaste åren har det kommit en rad olika tandblekningskurer som sägs göra mirakel men det är alltid bäst att rådfråga en specialist. Då kommer du även att få en uppfattning om vilken typ av tandblekning som passar just dig. Med detta kan du känna dig trygg och inte riskera att något går snett.

De som genomför tandblekning utan en tandvårdsutbildning saknar ofta nödvändig kunskap om biverkningar och effekter i munhålan vilket kan ge ett oönskat resultat.

En tandblekning går alltså till så att en gel av blekningsmedel appliceras på tanden som bleker den missfärgade emaljen. Tänder kan ha missfärgats genom åren av kaffe, te, rökning eller rödvin och därför kan en tandblekning kännas motiverat för att fräsha upp leendet och göra det vitare. Tänder kan även missfärgas av flour och antibiotika under den tid då tänderna växer.

Många personer som genomför en tandblekning får väldigt goda resultat och på så sätt stärks självförtroendet och man blir mer utåtriktad och positiv. En tandblekning är förstås inte grunden till lycka utan det gäller att ha en sund och realistisk inställning för att uppnå bästa resultat.

Inför en tandblekning bör du alltså kontakta tandvårdspersonal som bedömer just din individuella situation. Här undersökts dina tänder om du har isande tänder, tandborstskador, tunn emalj eller hål i tänderna. Det bästa utgångspunkten för en tandblekning är en frsik och välmående mun. Det finns ingen generell åldersgräns för en tandblekning, varken uppåt eller neråt.Unga människor har ofta relativt ljusa tänder men det finns även där undantag då en tandblekning kan vara det rätta ingreppet. Vissa kräver att du är 18 år men det är mest för att de kräver målsmans godkännande.

Efter en tandblekning kan man uppleva att munnen är extra känslig och att det eventuellt ilar och isar i tänderna. Detta är en tillfällig känslighet som försvinner inom 1-3 dagar. Om du vet med dig innan din tandblekning att du har besvär med just ilningar och isningar så ska du tala med din tandskötare. Det finns nämligen väldigt effektiva sätt att bota ilningar i tänderna.

Resultatet av en tandblekning varierar och är individuellt från person till person men i de flesta fall är tänderna ljusare än vad de var innan och de håller i några år. Det gäller dock att undvika rökning, kaffe och rödvin även i fortsättningen.